Ποτέ δεν υπήρχε πραγματικά ελεύθερος καπιταλισμός, δλδ μια ελεύθερη αγορά. Η λογική είναι απλή: πάντα υπήρχαν πολιτικοί-επιχειρηματίες και επιχειρηματίες-πολιτικοί που εκάστοτε χρησιμοποιούσαν ο ένας τον άλλον για να προωθούν τα ιδιωτικά τους συμφέροντα μέσα απο τον μηχανισμό του κράτους. Συνεχίζουν να το κανουν αυτό μέσα απο την φαινομενικά νομική εκμετάλλευση των υπολοίπων που τους ανέδειξαν ως κεντρική εξουσία. Μια επικράτεια/χώρα έχει κάνει το έγκλημα αυτό, μια απλή, νόμιμη και εθνικά αποδεκτή διαδικασία. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται κορπορατισμός.
Το παράδοξο ειναι ότι ο κόσμος συνεχίζει να πιστεύει ότι το κράτος ειναι εκεί για την προστασία του ενώ ισχύει ακριβώς το αντίθετο και μάλιστα μπροστά στα μάτια του. Κυριαρχεί η αντίληψη ότι περισσότερος κορπορατισμός μειώνει την εκμετάλλευση απο τους δήθεν άπλειστους επιχειρηματίες. Αυτο απλά ειναι ένας μύθος για τους οικονομικά και πολιτικά αφελής.
Η πραγματικότητα είναι ότι οι πολιτικοί είναι εκεί στις χρυσές καρέκλες γιατί υποβοηθούν με την πολιτική και νομική τους δύναμη συγκεκριμένα ιδιωτικά κεφάλαια. Αυτή είναι και η συνταγή για τα μονοπώλια που βλέπουμε γύρω μας. Συντεχνίες, κόμματα, ημικρατικοί οργανισμοί και λοιποί δήθεν καλοήθης παράγοντες υπάρχουν απλά για να ικανοποιούν ορισμένους κυφήνες που χρυσοζούνε πάνω στην πλάτη των υπολοίπων.
Αυτό το ξακουστό 1% που κυριαρχεί και το 99% των κοινών θνητών που ακολουθούν δημιουργήθηκε απο την εκάστoτε δημοκρατική διαδικασία. Δεν δημιουργήθηκε αυτή η τεράστια ανισότητα απο το 1%. Το 1% ειναι απλά το τελικό αποτέλεσμα αυτής της αποτρόπαιας δημοκρατικής έκφανσης που εξυμνούμε καθημερινά. Ο κορπορατισμός είναι το μοιραίο αποτέλεσμα. Αυτοί οι εγκληματίες ειναι εκεί γιατί ο περισσότερος κόσμος διάλεξε να τους αναδείξει και να τους δώσει αυτήν την δύναμη.
Αντιπροσωπεύουν την ηθική και νοημοσύνη του μέσου ψηφοφόρου. Ειναι το μέσο όπου ο άνθρωπος υποδουλώνεται στον άνθρωπο. Και εδώ έρχεται η συνειδητοποίηση: το πρόβλημα δεν ειναι το 1%. Το πρόβλημα είναι ακριβώς ο μέσος πολίτης, η μάνα, ο πατέρας, το παιδί, η αδελφή μας που διατηρούν αυτό το σύστημα. Ψηφίζουν με την κρυφή λαχτάρα ότι ο επόμενος εκμεταλλευτής που θα τους κοροιδέψει για να αρπάξει για χάρη τους δικαιώματα απο κάποιον άλλο πολίτη, θα είναι πιο αποδοτικός στην δουλειά του απο τον προηγούμενο. Δεν ψηφίζουμε πολιτικούς. Ψηφίζουμε διαδοχικά μεγαλύτερους εγκληματίες για να κάνουν τις βρωμοδουλιές που δεν κατάφερε να κάνει ο προηγούμενος. Ψηφίζουμε με άλλα λόγια να να δένουμε τις αλυσίδες στα δικά μας πόδια.
Ο καπιταλισμός που τόσο βάναυσα πολεμά ο περισσότερος κόσμος δεν ειναι το πρόβλημα. Ειναι η λύση στα εγκλήματα του κορπορατισμού που μασκαρεύεται ως η σωτηρία. Ο ελεύθερος καπιταλισμός, μακριά απο την σκιά τους κράτους, αφοπλίζει αυτή την κορπορατιστική μηχανή και οι ανθρώποι μπορούν να λειτουργήσουν ελεύθερα μακριά απο εκβιασμούς, διαφθορά και στημένα οικονομικά παιχνίδια. Στο κάτω-κάτω, εαν οι ανθρώποι δεν έχουν εμπιστοσύνη, το χειρότερο που μπορεί να κάνει μια ομάδα ανθρώπων είναι να δώσει υπέρτατη νομική δύναμη σε ορισμένους απο αυτούς, όπως γίνεται δηλαδή και σήμερα. Η εξουσία δεν προστάτευσε ποτέ, κανέναν, παρα μόνο αυτούς που την απολαμβάνουν.
“. Ο ελεύθερος καπιταλισμός, μακριά απο την σκιά τους κράτους, αφοπλίζει
αυτή την κορπορατιστική μηχανή και οι ανθρώποι μπορούν να λειτουργήσουν
ελεύθερα μακριά απο εκβιασμούς, διαφθορά και στημένα οικονομικά
παιχνίδια.”
Αγαπητέ μου, που βασίζεις αυτά που γράφεις και που ακριβώς ζείς; Ή εξήγησέ μου καλύτερα τις ατεκμηρίωτες, αβάσιμες και πλήρως άκυρες ασυναρτισίες τις οποίες γράφεις.
Να σου θυμίσω τις εκβιαστικές δηλώσεις του Σιακόλα: “`Αν η Βουλή ψηφίσει κατάργηση της αργίας της Κυριακής, τη Δευτέρα θα απολύσω 1012 άτομα προσωπικό από τις επιχειρήσεις μου» όταν θίκτηκαν τα συμφέροντά του.
Ο έλεγχος και η κρατική παρέμβαση σε ορισμένα σημεία χρειάζεται, αλλιώς έχουμε τον νόμο της ζούγκλας όπου επιβιώνει ο ισχυρότερος. Βλέπε φεουδαλισμός, βλέπε δουλία κλπ. Όταν απουσιάζει ο έλεγχος φυσικό επόμενο είναι - ο οικονομικά ισχυρός ο οποίος διαθέτει τα μέσα - να εκμεταλλευτεί όσο το δυνατόν περισσότερο τον οικονομικά πιο αδύνατο. Εγώ προσωπικά αρνούμε να ζώ σε τέτοιου είδους κόσμο, εσύ που προφανώς θα είσαι κανένα νεόπλουτο παλιόπαιδο που δεν γνώρισε την αδικία, ζήσε στην κοσμάρα σου και άσε μας εμάς να ελπίζουμε για κάτι καλύτερο.
Όσο για το σάιτ σας,
Είστε επικίνδυνοι. Επικαλείστε και “οικειοποιήστε” την “ελεύθερη σκέψη” την ίδια στιγμή που κάνετε (είτε σκόπιμα είτε από απλή χαζομάρα και αφέλεια) πολιτική προπαγάνδα.
Στο σάιτ σας δεν υπάρχει παρά μονόπλευρη ιδεολογική ταύτιση χωρίς πληθώρα απόψεων και κριτική σκέψη (όπως και θα έπρεπε να χαρακτηριζόταν έναν σάιτ το οποίο εκπροσωπεί υποτίθεται την ελεύθερη σκέψη). Επίσης χαρακτηρίζεται από μια χυδαία υπεροψία και αλαζονία που φτάνει τα όρια του φανατισμού, και επιφανειακότητα προς όλα τα θέματα.
Τα θέματά σας τα βλέπετε μονόπλευρα και πλήρως επιφανειακά, ενώ χαρακτηρίζεστε από το σύνδρομο του νεοκύπριου που διάβασε ένα βιβλίο πουπάνω, πουπάνω, και νομίζει πως είδε το “φώς το αληθινό” και την μια μοναδική αλήθεια. Έχετε όλα τα χαρακτηριστικά θρησκευτικού κάλτ το οποίο γενικεύει και κατηγοριοποιεί τον κόσμο σε “άσπρο-μαύρο”, “καλό-κακό” κλπ αναλόγως του πόσο καλά οι αναπαραστάσεις εξυπηρετούν την ιδεολογία του καλτ.
Δεν διαφέρετε καθόλου από την ιστοσελίδα του ελαμ.
Εισηγούμε να αλλάξετε το όνομα του σάιτ σας τουλάχιστον σε “Cyprus Anarcho-capitalists” τουλάχιστον αυτό θα ηταν πιο έντιμο.
Θέινκς!
Χάρης
O Σιακόλα ακριβώς λειτουργεί μέσα απο το φάσμα του Κορπορατισμού. Σε μια ελεύθερη αγορά χωρίς κράτος πρώτα πρώτα δεν θα έκανε καν το mall του γιατί έβαλε το κυβερνητικό του μέσο για να χτιστεί ο κυκλικός κόμβος και να εξασφαλίσει μια κεντρική θέση στην περιοχή. Λεφτά του κυκλικού κόμβου που ήρθαν κατευθίαν απο την τζέπη του καταναλωτή σαν φόρος. Έτσι έκλεισε και πολλά μικρά καταστήματα και αφάνισε τον ανταγωνισμό του.
Επίσης όπως λέει και το Νίτσε, ‘δεν υπάρχει σωστός τρόπος”. Ο κρατικός έλεγχος έχει και αυτός συμφέροντα. Για παράδειγμα όλοι οι πολιτικοί και τα κόμματα τους έχουν οικονομικά συμφέροντα που τα εξαργυρώνουν μέσα απο συγκεκριμένα ιδιωτικά κεφάλαια.
Για το σάιτ
_________
Το σάιτ δεν είναι πολιτικοποιημένο. Δεν ασχολείται με την πολιτική. Οι θέσεις είναι καθαρές. Για την θρησκεία η θέση είναι η α-θεία και για την πολιτική α-πολιτικ. Απλά πράματα
Επίσης ο αναρχοκαπιταλισμός κυμαίνεται ακριβώς σε μια απλή πρόταση “δεν ξέρω τι είναι καλό για τους άλλους” και όπως δείχνει και η φωτογραφία που ανέβασες με τον Νίτσε στο προσωπικό σου προφίλ συμφωνείς απολύτως. Αντιθέτως το κράτος, δλδ η κοινοβουλευτική δημοκρατία με άλλα λόγια έρχεται να αποφασίσει με νομοθεσία και το μαύρο και το άσπρο για όλους. Επίσης Απλά πράματα
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10153203493940871&set=a.10152068749735871.1073741826.546700870&type=1&theater
Να’ σαι καλά. Keep the 101 arguments flowing
Φίλε μου δεν με πείθεις, λες ασυναρτησίες.. Τι σχέση έχει το κυβερνητικό μέσο του Σιακόλα με το που έκλεισε πολλά μικρά καταστήματα και αφάνισε τον ανταγωνισμό του;
Αν ήταν απολύτως ελεύθερος θα έκτιζε και πάλιν το mall όπου θα ήθελε και θα εργοδοτούσε ανθρώπους να του δουλεύουν 12ωρο για 200 ευρώ.
Κατά την άποψή μου το πιο σωστό σύστημα είναι ένα σύστημα στο οποίο να διασφαλίζεται αφενός η ιδιωτικότητα αλλά ταυτόχρονα να προστατεύεται από ένα ισχυρό κρατικό έλεγχο ο οποίος να λειτουργεί ως ο μεσάζοντας μεταξύ των οικονομικά ισχυρών και των οικονομικά ανίσχυρων. Ένα σύστημα όπως το σκανδιναβικό όπου πληρώνουν πολλάπλάσιες φορολογίες από εμάς και τους επιστρέφεται μέσω κοινωνικών παροχών.
1) “”Ο κρατικός έλεγχος έχει και αυτός συμφέροντα. Για παράδειγμα όλοι οι
πολιτικοί και τα κόμματα τους έχουν οικονομικά συμφέροντα που τα
εξαργυρώνουν μέσα απο συγκεκριμένα ιδιωτικά κεφάλαια.””
Απάντηση: Συγχέεις το κράτος με τα κόμματα και τους άχρηστους πολιτικούς μας! Δεν είμαι υπέρ της κομματοκρατίας που έχουμε στην Κύπρο, αλλά υπέρ του κρατικού ελέγχου σε ορισμένες περιπτώσεις όπου περιορίζεται η ελευθερία του ατόμου.
Το να εξαφανίσεις το κράτος το οποίο προστατεύει τις αδύναμες ομάδες του πληθυσμού (όταν κυβερνά σωστά ενοείται), είναι σαν να αφήνεις ελεύθερους τους μεγαλοφαγάνες να εξουσιάσουν πλήρως το αδύνατο άτομο. Ο ισχυρότερος να εξουσιάζει τον πιο αδύνατο. Εσύ που υποτίθεται ενδιαφέρεσαι για την ελευθερία της ατομικότητας έπρεπε τουλάχιστον αυτό να σε ενδιαφέρει. Η εξαφάνιση του κράτους δηλαδή θα επιφέρει περισσότερα δικαιώματα στους ισχυρούς αλλά θα εξαφανίσει πλήρως την ατομικότητα των πιο αδύνατων.
2) “Αντιθέτως το κράτος, δλδ η κοινοβουλευτική δημοκρατία με άλλα λόγια
έρχεται να αποφασίσει με νομοθεσία και το μαύρο και το άσπρο για όλους.”
Απάντηση: Ακριβώς τα ίδια πράγματα ισχύουν και στην περίπτωση του αναρχοκαπιταλισμού, με την διαφορά ότι πλέον το μαύρο και το άσπρο καθορίζεται από την λογική του χρήματος, η οποία και αυτή με την σειρά της καθορίζεται απο τους οικονομικά ισχυρότερους. Οπότε και θα προτιμούσα το άσπρο - μαύρο αν είναι να καθορίζεται από κάποιον, τότε να καθορίζεται από το κράτος το οποίο πιο εύκολα ελέγχεται από την πλειοψηφία της κοινωνίας την οποία εκπροσωπεί.
3) “Το σάιτ δεν είναι πολιτικοποιημένο. Δεν ασχολείται με την πολιτική. Οι
θέσεις είναι καθαρές. Για την θρησκεία η θέση είναι η α-θεία και για την
πολιτική α-πολιτικ. Απλά πράματα”
Με λίγα λόγια δεν είστε αντικειμενικοί, είστε φανατικά αδιάλλακτοι και μη δεκτικοί στις άλλες απόψεις αφού κλείνεστε σε ορισμένες θέσεις τις οποίες ακολουθείτε δογματικά (“[…] α-θεία και για την
πολιτική α-πολιτικ”). Με πολύ απλά λόγια κλείνεστε σε μια δογματική άποψη του κόσμου την οποία θεωρείτε αδιαμφησβήτητα ορθή και η οποία απορρίπτει οποιεσδήποτε άλλες “αλήθειες” με τις οποίες δεν συμφωνείτε (θρησκευτική, σοσιαλιστική, φεμινιστική κλπ). Ε λοιπόν πες μου πως αυτό διαφέρει από τον θρησκευτικό φανατισμό;