Εν μέσω έντονων τοποθετήσεων η Ολομέλεια τροποποίησε μετά από νομοσχέδιο, τον ποινικό κώδικα, ποινικοποιώντας την υποκίνηση λεκτικής βίας εναντίον των σπυρκασμένων.
Tην τροποποίηση του ποινικού κώδικα υπερψήφισαν 33 εκ των παρόντων Βουλευτών. Κάποιοι Βουλευτές αποχώρησαν από την αίθουσα ώστε να μην λάβουν μέρος στη ψηφοφορία.
Λαμβάνοντας το λόγο, ο Αριστοτέλης Σωστός, αφού χαιρέτισε τον τρόπο με τον οποίο η Βουλή νομοθετεί για την προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού όπως οι κοντοί, χοντροί, φαλακροί και σπυρκασμένοι, εξέφρασε την άποψη ότι η ρύθμιση ως άρθρο ποινικού νόμου, πρέπει να είναι ξεκάθαρο και να μην αφήνει περίπτωση διαφορετικής ερμηνείας.
Εξέφρασε περηφάνια για το γεγονός ότι οι διατάξεις που περιλήφθηκαν ξεφεύγουν από την πράξη και πηγαίνουν στο πεδίο της διάνοιας, είπε ότι ποινικοποίηση της διάνοιας εφαρμοζόταν σε ολοκληρωτικά καθεστώτα.
Είπε επίσης ότι οι ιδιώτες καλούνται να προσλαμβάνουν σπυρκασμένους ανεξάρτητα αν η επιχείρηση έχει να κάνει με καλλυντικά ή προώθηση events σε νυχτερινά κέντρα. Η ευαισθησία πρόσθεσε είναι πάνω απ’ όλα σε μια κοινωνία που είναι όλοι μυγιάγκικτοι.
“Ποινικοποίηση της σκέψης και στην έκφραση της, είναι κάτι που οδηγεί την κοινωνία σε ένα πιο σωστό και ολοκληρωτικό καθεστώς όπου οι πάντες πρέπει να σέβονται τις ευαισθησίες των άλλων” πρόσθεσε. “Το νομοσχέδιο για τους σπυρκασμένους προωθήθηκε γιατί υπάρχουν αρκετοί που έχουν την δερματική ανωμαλία και που οι ψήφοι τους είναι σημαντικοί σε μια περίοδο που το κάθε κόμμα ζητά απεγνωσμένα υποστήριξη από διάφορες ομάδες” κατέληξε.
Αν και ήδη περιέχονται αδικήματα στον ποινικό κώδικα εναντίον των σπυρκασμένων που έχουν την ιδιότητα του Κύπριου πολίτη η τροποποίηση εξασφαλίζει μια επιπλέον ασφάλεια. Έτσι με το διαχωρισμό των αδικημάτων αυτών άλλες ομάδες κατά βούληση μπορούν να κινητοποιηθούν έτσι ώστε να εξασφαλίσουν και αυτοί μια επιπλέον προστασία. Οι φαλακροί ήδη προωθούν στην δημιουργία ομάδας που θα έχει πολιτική κινητοποίηση. Οι κοντοί και άσχημοι σκέφτονται για παρόμοια κινητοποίηση.
Ο Βουλευτής Αμμοχώστου Παύλος Ξηστός, ανέφερε ότι “είμαστε στο πλάι όλων όσων έχουν χούγια, ιδιοτροπίες και υπέρμετρες ευαισθησίες”.
Το νομοθέτημα επιτυγχάνει την απαιτούμενη υποκειμενικότητα μεταξύ της συνταγματικά κατοχυρωμένης ελεύθερης έκφρασης, η οποία δεν προτρέπει σε βία, είπε καταλήγοντας ο κ. Σάκουρος. “Τωρά αν έρκεται ο κάθε ένας να παραπονιέται για βία, αυτό θα το δούμε” είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Αλαζόπουλος, πρόσθεσε ότι με την τροποποίηση του ποινικού κώδικα καταργούνται όλοι οι συγγραφείς , όλα τα έργα, εξοντώνεται η ελευθερία της έκφρασης και περιορίζεται η διάνοια και έτσι αφήνουμε τον πολίτη να δέσει τις αλυσίδες στα δικά του πόδια.
Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ελένη Κακουρίδου αναφέρθηκε στην εκστρατεία του Συμβουλίου να προστατεύσει της αδύναμες ομάδες πληθυσμού και τα ανθρώπινα τους δικαιώματος από την αυθαιρεσία, δηλώνοντας ότι η προτεραιότητα είναι να προστατευτούν οι αδύναμοι “Γνωρίζουμε ότι όλοι έχουν ευαισθησίες αλλά θα πρέπει να πολιτικοποιηθούν για να δούμε και εμείς το συμφέρον μας,” κατέληξε.
Ο κ. Σταυρίδης διερωτήθηκε τι σημαίνει υποκίνηση βίας ή μίσους και είπε ότι πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι όταν κάποιος γράψει ένα κείμενο, για σπυρκασμένοους, θα είναι φυλακιστέος. Παρατήρησε επίσης ότι ο ορισμός του μίσους πρέπει να γίνει με ψυχοσυναισθηματικούς υποκειμενικούς όρους, αναφέροντας ότι έχουμε ανθρώπους που απλά δεν αντέχουν μύγα στο σπαθί τους. Ο κ. Σταυρίδης είπε πως θα γίνει ευτυχώς “το χάνι του Πάντζιαρου” και η πολιτεία δεν θα αλλάξει και τόσο απο την υφιστάμενη πολιτικής της.