Η παράνοια με την χημειοφοβία
Ούλλοι μας νιώθουμε ωραία με την φύση. Τούτη η σύνδεση δειά ένα συναίσθημα ασφάλειας τζιαι ειρήνης. Για τους παραπάνω μειώνει τα επίπεδα του θυμού, του άγχους αλλά τζιαι του πόνου. Αναμφίβολα εβοήθησε το είδος μας να επιβιώσει μιας τζιαι είμασταν το παραπάνω τζιαιρό της εξέλιξης μας γύρω που την φύση. Το τελευταίο τζιαιρό όμως με την αύξηση της τεχνολογίας αλλά τζιαι της επιστήμης στην ζωή μας τούτη η φυσιολατρεία εγέννησε μια ακραία παραλλαγή – την χημοφοβία - μια σπασμοδική απόρριψη των σύγχρονων συνθετικών χημικών ουσιών.
Η χημειοφοβία βασίζεται πρωτίστως στην άγνοια. Έτσι απλά, ο παραπάνω κόσμος δεν έσσιει ιδέα ούτε που χημεία αλλά ούτε τζιαι που βιολογία. Ακούει ποτζιή ποδά για “χημικά”, τι εθκιέβασε η φίλη του στο Κοσμοπόλιταν τζιαι τι εσκρολλαρε στο κκαφέ πάστο κινητό του για την “νέα επιστημονική έρευνα”. Η χημειοφοβία πάει σιερκές-σιερκές με την παράνοια. Παράνοιια που δημιουργείται που a la cart πληροφορίες του ίντερνετ τζιαι που θκιεβάζουντε γιατί τζιαι ασπάζουνται γιατί ο παραπάνω κόσμος βαρκέται να κάμει το παραπάνω βήμα.
Ουσιαστικά το όλο φαινόμενο είναι μια απόφυση των σύγχρονων περιβαλλοντικών κινήματων τζιαι που στην Κύπρο το ξέρουμε καλύττερα με τους “ψεκάζουν μας”. Άρχισε με το βιβλίο Rachel Carson “Silent Spring” το 1962. η οποία δαιμονοποίησε τα χημικά ως «σκοτεινές ραδιενεργή ουσίες που εισέρχονται σε ζωντανούς οργανισμούς τζιαι που περνούν που το ένα στο άλλο σε μια αλυσίδα δηλητηρίασης τζιαι θάνατου’. Η Carson όμως εβοήθησε να εμπνεύσει την αμόλυβδη βενζίνη, τον νόμο στις ΗΠΑ για το Clean Air, την απαγόρευση του DDT, τζιαι άλλες εξαιρετικά σημαντικές περιβαλλοντικές προόδους. Έστω όμως τζιαι εάν εβοήθησε ένα μεγάλο μέρος του κόσμου να γινεί καθαρότερο, το αντι-χημικό κίνημα που επροκάλεσε έγινε τόσο πολωμένο που σήμερα ούλλες οι τεχνητές χημικές ουσίες θεωρούνται πλέον… μολυσμένες. Τούτη η λανθασμένη υπόθεση οδήγησε τζιαι στην σπασταρχιδική ζήτηση για τα προϊόντα που είναι «φυσικά» έναντι τζιήνων που έχουν “χημικά”.
Στην πραγματικότητα όμως,τα «φυσικά» προϊόντα είναι συνήθως πολλά πιο χημικά περίπλοκα που οτιδήποτε μπορούμε να δημιουργήσουμε στο εργαστήριο. Για του λόγου του αληθές ας δούμε πιο κάτω που ποια χημικά συστατικά αποτελείται μια μπανάνα. (Για λόγους συντομίας, παρέλειψα τες σσιηλιάες συστατικά που είναι μειονότητες, συμπεριλαμβανομένου του DNA.)
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: ΝΕΡΟ (75%), σάκχαρα (12%) (γλυκόζη (48%), φρουκτόζη (40%), σακχαρόζη (2%), μαλτόζη (<1%)), άμυλο (5%), ΙΝΩΝ E460 (3%) , αμινοξέα (<1%) (γλουταμικό οξύ (19%), ασπαρτικό οξύ (16%), ιστιδίνη (11%), λευκίνη (7%), λυσίνη (5%), φαινυλαλανίνη (4%), αργινίνη (4 %), βαλίνη (4%), αλανίνη (4%), σερίνη (4%), γλυκίνη (3%), θρεονίνη (3%), ισολευκίνη (3%), προλίνη (3%), τρυπτοφάνη (1%) , κυστίνη (1%), τυροσίνη (1%), μεθειονίνη (1%)), λιπαρά οξέα (1%) (παλμιτικό οξύ (30%), Ω-6 λιπαρά οξέα: λινελαϊκό οξύ (14%), τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: λινολενικό οξύ (8%), ελαϊκό οξύ (7%), παλμιτελαϊκό οξύ (3%), στεατικό οξύ (2%), λαυρικό οξύ (1%), μυριστικό οξύ (1%), καπρικό οξύ (<1 %)), ASH (<1%), φυτοστερόλες, E515, οξαλικό οξύ, E300, E306 (τοκοφερόλη), φυλλοκινόνη, θειαμίνη, ΧΡΩΜΑΤΑ (κίτρινο-πορτοκαλί E101 (ριβοφλαβίνη), κίτρινο-καφέ Ε 160), ΓΕΥΣΕΙΣ (3-μεθυλβουτ -1-YL αιθανοϊκού, 2-μεθυλοβουτύλιο αιθανοϊκού, 2-μεθυλοπροπαν-1-όλη, 3-μεθυλβουτυλ-1-όλη, 2-υδροξυ-3-μεθυλαιθυλ βουτανοϊκού εστέρα, 3-μεθυλβουτανάλη, αιθυλεξανοϊκό, ETHYL -βουτανοϊκό μεθύλιο, οξικό άμυλο), 1510, ΦΥΣΙΚΑ παράγοντας ωρίμανσης (αιθένιο GAS).
Η διάκριση μεταξύ φυσικών τζιαι συνθετικών χημικών ουσιών δεν είναι απλά αμφιλεγόμενη. Απλά δεν υφίσταται. Είναι ανύπαρκτη. Το γεγονός ότι ένα συστατικό είναι συνθετικό δεν το καθιστά αυτομάτως επικίνδυνο, τζιαι το γεγονός ότι είναι φυσικό δεν το καθιστά αυτόματα ασφαλές. Το Botulinum, που παράγεται που τα βακτήρια που αναπτύσσονται στο μέλι, είναι πάνω που 1,3 δισεκατομμύρια φορές πιο τοξικό που τον μόλυβδο τζιαι είναι ο λόγος για τον οποίο τα μωρά δεν πρέπει ποττέ να τρών μέλι. Ένα φετζιάνι σπόρους μήλου έσσιει αρκετό κυάνιο για να σκοτώσει έναν ενήλικα. Οι φυσικές χημικές ουσίες μπορεί να είναι ευεργετικές, ουδέτερες ή επιβλαβή ανάλογα με τη δοσολογία τζιαι τον τρόπο χρήσης τους, όπως ακριβώς τζιαι οι συνθετικές χημικές ουσίες. Τζιαι όι, το κυπριακό “παν μέτρον άριστον” δεν περπατά. Τι είναι “μέτρο” για εσένα δεν είναι για εμένα. Άρα. Παν μέτρον άχρηστον. Οι δοσολογίες καθορίζουνται μέσα που μελετημένες χημικές αναλύσεις. Το πρόβλημα δεν είναι ότι ο παραπάνω κόσμος δεν ξέρει τι εστί στατιτική (εξού τζιαι το κουμάρι). Το πρόβλημα είναι ότι εάν κάτσεις τον περιοδικό πίνακα πάνω στο τραπεζάκι του μέσου Κυπραίου εννανομίσει ότι εν επιτραπέζιο.
Πέρα της απλής βλακείας, οι παρανοήσεις σχετικά με το φυσικό έναντι των συνθετικών ενώσεων μπορούν να έχουν καταστροφικές συνέπειες. Η παράνοια με την ουσία φορμαλδεΰδη εν ένα πολλά καλό παράδειγμα. Η φορμαλδεΰδη εμφανίζεται φυσικά στα φρούτα, τα λαχανικά, το κρέας, τα αυγά τζιαι το φύλλωμα των δεντρών. Βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στην πάπια (120 μέρη ανά εκατομμύριο), στον καπνιστό σολομό (50 μ.α.ε), τζιαι τα επεξεργασμένα κρέατα (20 μ.α.ε), ως φυσιολογικό αποτέλεσμα των παραδοσιακών διαδικασιών ωρίμανσης. Βρίσκεται επίσης τζαι σε επίπεδα της τάξης των 2μ.α.ε σε ένα υγιές ανθρώπινο σώμα, όπου παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην παραγωγή του DNA. Η φορμαλδεΰδη χρησιμοποιείται επίσης σε διάφορες βιομηχανίες ως συντηρητικό. Οι παραπάνω αποδέχουνται αυτόματα τες πολλές «φυσικές» πηγές της φορμαλδεΰδης που είναι παντού σε ούλλα σχεδόν, αλλά η μικροσκοπική ίχνη της «τεχνητής» φορμαλδεΰδης στα εμβόλια τζιαι τα καλλυντικά προκαλούν παράνοια ακόμα τζιαι αν ούλλα τα “χημικά” φορμαλδεΰδης είναι ακριβώς το ίδιο: CH2O. Ένα τέθκιο περιστατικό το 2013 ανάγκασε την Johnson & Johnson να πετάξει πάνω που $10 εκατομμύρια για αναδιατύπωση της σειράς περιποίησης που ήσσιε για την επιδερμίδα. Υποχρεωθήκαν να προχωρήσουν έτσι για να μεν χάσουν πελάτες, έστω τζιαι εαν το ποσοστό της φορμαλδεΰδης παρόντες ήταν τόσο χαμηλό που ο μέσος άνθρωπος για να πάθει κάτι θα έπρεπε να λουθεί 40 εκατομμύρια φορές.
Τα εμβόλια περιέχουν επίσης μικρές ποσότητες φορμαλδεΰδης. Η ανησυχία για «τεχνητή» φορμαλδεΰδης εν ένας λόγος που μερικοί αποφεύγουν τους εμβολιασμούς, παρόλο που το επίπεδο της φορμαλδεΰδης που εβρέθηκε ποττέ σε ένα εμβόλιο (100 μg) είναι 80 φορές λιγότερο από ό, τι σε ένα αχλάδι (12.000 μg). Το επίπεδο είναι τόσο χαμηλό ώστε ένα εμβόλιο δεν αλλάζει ακόμα τζιαι σε μετρήσιμο βαθμό την συγκέντρωση της “φυσικής” φορμαλδεΰδης στο γαίμα ενός μιτσή. Σε αντίθεση με τες ακίνδυνες ποσότητες φορμαλδεΰδης, ωστόσο, η αποφυγή του εμβολιασμού επροκάλεσε τζιαι προκαλεί πολλούς θανάτους που μπορούν να προληφθούν, συμπεριλαμβανομένων των εντοπισμένων κρουσμάτων ιλαράς στην Αμερική, τη Γερμανία τζιαι την Ουαλία τα τελευταία χρόνια. Το φαινόμενο αρκέφκει να παίρνει τα πάνω του ακόμα τζιαι στην Κύπρο ιδίως με τους νέους γονείς που εν θύματα τούτης της παρανοικής άγνοιας.
Άμαν γυρίσει μια κκελλέ προς μια άποψη εν λλίο δύσκολο να αντιστραφεί αλλά όπως τζιαι με την ομοφοβία αλλά τζιαι την ξενοφοβία η γνώση εν το μόνο όπλο. Οι ρίζες της χημοφοβίας είναι βαθκιές. Ο παραπάνω κόσμος εν παράλογος σε πολλά βασικά πράματα που απλά φοάτε γιατί δεν γνωρίζει. Η γιαγιά μου ελάλε μου ότι όταν ήρτε το πρώτο ράδιο στο χωρκό εκάτσαν το μέστην μέση του καφενέ τζιαι εβάλαν τες καρέκλες σε κύκλο ακτίνας 2 μέτρων που το κέντρο. Επιστεύκαν ότι εμίλαν ο σατανάς γιατί εν εμπορούσαν να αντιληφτούν την τεχνολογία. Την νύχτα κάποιος κόντρα γρισκιανός του χωρκού επίρεντο έσσω του τζιαι εσουβάτισε με τον γύψο την πρίζα μέστον τοίχο. Άνοιξε το ράδιο τζιαι προς έκπληξη του δεν έπαιζε! Μετά εκάλεσε τους χωρκανούς να δούν το “αγιασμένο σπίτι του” που δεν επιτρέπει του σατανά να μιλά. Οι παραπάνω χωρκανοί επιστέψαν έτω τζιαι εαν έπρεπε να εξηγήσεις στους παραπάνω τι εν το ρεύμα, τι εν η πρίζα κλπ. Αν νομίζετε ότι ο κόσμος τούτος ήταν “αδαής” λυπούμαι που σας πληροφορώ αλλά το ίδιο κιλλίκκι έχουμε σήμερα με την κατανόηση πολλά βασικών επιστημονικών εννοιών όπως του τι εστί “χημικό” τζιαι τι “φυσικό”.
Εμάθαμε να υπερεκτιμούμε το μέγεθος των κινδύνων που επιβάλλονται πάνω μας όπως μας καβλώσει. Οι Κυπραίοι εν 500.000 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν που καρδιακή νόσο ή που ατύχημα με το αυτοκίνητο αλλά μια που τες μιαλίττερες έννιες τους εν οι μετανάστες, οι τρομοκράτες τζιαι ότι μας ψεκάζουν τζιαι τρώμεν “δηλητήρια”. Παίζουμε που παίζουμε τους έξυπνους μέστα καφέ. Να θκιεβασουμε τζιαι λλίο παραπάνω πριν να εκφέρουμε μια άποψη, τουλάιστον για το φαί που τρώμε τα γέριμα, εν τζιαι βλάφτει.