Η πίστη στην κόλαση, σύμφωνα με διεθνή στοιχεία, συνδέεται με μειωμένη εγκληματικότητα
(Phys.org) – Οι θρησκείες πιστεύεται ότι χρησιμεύουν ως προπύργιο ενάντια στις ανήθικες συμπεριφορές. Ωστόσο, σε περιπτώσεις προβλέψεων της εγκληματικής συμπεριφοράς, είναι οι συγκεκριμένες θρησκευτικές πεποιθήσεις που ασπάζεται κάποιος οι οποίες αποτελούν τον καθοριστικό παράγοντα, σύμφωνα με ψυχολόγο του Πανεπιστημίου του Όρεγκον.
Η έρευνα, η οποία είναι διαθέσιμη στο περιοδικό της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Επιστημών PLosONE συμπεραίνει ότι η εγκληματική δραστηριότητα είναι ψηλότερη σε κοινωνίες όπου οι οι θρησκευτικές πεποιθήσεις των ανθρώπων περιέχουν ένα ισχυρό τιμωριτικό συστατικό παρά σε κοινωνίες όπου οι θρησκευτικές πεποιθήσεις είναι πιο καλοκάγαθες. Μια χώρα στην οποία περισσότεροι ανθρώποι πιστεύουν στον παράδεισο παρά στην κόλαση, για παράδειγμα, είναι πιθανό να έχει πολύ ψηλότερη εγκληματικότητα από μια στην οποία οι πεποιθήσεις είναι περίπου ίσες. Τα ευρήματα προέκυψαν από μια περιεκτική ανάλυση δεδομένων 26 ετών που αφορούν 143,197 ανθρώπους σε 67 χώρες.
«Τα πιο σημαντικά ευρήματα είναι ότι, ελέγχοντας και για τα δύο, ο βαθμός πίστης μιας χώρας στην κόλαση προβλέπει χαμηλότερα επίπεδα εγκληματικότητας, αλλά οι βαθμός πίστης στον παράδεισο προβλέπει ψηλότερα επίπεδα εγκληματικότητας και αυτά είναι ισχυρές επιδράσεις», σύμφωνα με τον Azim F. Shariff, καθηγητή ψυχολογίας και διευθυντή του Εργαστηρίου Πολιτισμού και Ηθικής στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον. «Νομίζω είναι μια σημαντική ένδειξη για τις διαφορικές επιδράσεις της υπερφυσικής τιμωρίας και υπερφυσικής καλοσύνης. Το εύρημα είναι συνεπές με ελεγχόμενες έρευνες που κάναμε στο εργαστήριο, όμως εδώ δείχνει μια δυνατή επιρροή του «αληθινού κόσμου» πάνω σε κάτι το οποίο πραγματικά επηρεάζει τον κόσμο – το έγκλημα.
Την περασμένη χρονιά στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό “Journal for the Psychology of Religion”, ο Shariff ανέφερε ότι πτυχιακοί φοιτητές ήταν πιο πιθανό να κλέψουν στις εξετάσεις όταν πίστευαν σε ένα θεό που συγχωρεί παρά ένα θεό τιμωρό.
Η θρησκευτική πίστη έχει αντικριστεί ως ένα «μονολιθικό κατασκεύασμα» σύμφωνα με το Shariff. «Μόλις χωρίσεις τη θρησκεία σε διαφορετικά κατασκευάσματα, αρχίζεις να βλέπεις διάφορες σχέσεις. Σε αυτή την έρευνα βρήκαμε δύο διαφορές οι οποίες πορεύονται σε αντίθετες κατευθύνσεις. Αν κοιτάξεις στη συνολική θρησκευτική πίστη, αυτές οι ξεχωριστές κατευθύνσεις ξεθωριάζουν και δεν παρατηρείς τίποτα. Δεν υπάρχει ίχνος σχέσης.»
Τα καινούρια ευρήματα, πρόσθεσε, ταιριάζουν σε ένα αυξανόμενο σώμα αποδεικτικών στοιχείων κατά το οποίο η υπερφυσική τιμωρίαεμφανίστηκε ως μια πολύ αποτελεσματική καινοτομία για να ωθήσει τους ανθρώπους να δρουν πιο ηθικά μεταξύ τους. Το 2003, είπε, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρτ Robert J. Barro και Rachel M. McCleary βρήκαν ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν ήταν ψηλότερο σε αναπτυγμένες χώρες όταν οι άνθρωποι πίστευαν περισσότερο στην κόλαση απ’ όσο πίστευαν στον παράδεισο.
«Η υπερφυσική τιμωρία στα διάφορα έθνη φαίνεται να προβλέπει χαμηλότερα επίπεδα εγκληματικότητας», είπε ο Shariff. «Σε αυτό το στάδιο, μπορούμε μόνο να υποθέσουμε για μηχανισμούς, αλλά είναι πιθανό ότι οι άνθρωποι που δεν πιστεύουν στην πιθανότητα τιμωρίας στη μετά θάνατο ζωή νιώθουν ότι μπορούν να ξεφύγουν με ανήθικη συμπεριφορά. Υπάρχει λιγότερη θεία αποτροπή.»
Πρόσθεσε παρ’ όλ’ αυτά, ότι αυτά είναι δεδομένα συσχέτισης, οπότε θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη με προσοχή όσο αφορά την εξαγωγή συμπερασμάτων. Παρά το ότι ο Shariff και ο συνεργάτης του στην έρευνα Mijke Rhemtulla του Κέντρου Ερευνητικών Μεθόδων και Ανάλυσης Δεδομένων στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας προσπάθησαν να λάβουν υπόψη προφανής εναλλακτικές ερμηνείες, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να εξερευνηθούν διαφορετικές ερμηνείες των ευρημάτων.
«Αυτή η έρευνα παρέχει νέες ιδέες για τις πιθανές επιρροές πολιτιστικών και θρησκευτικών πεποιθήσεων σε βασικά αποτελέσματα σε κοινωνικό επίπεδο», είπε η Kimberly Andrews Espy, αντιπρόεδρος για έρευνα και καινοτομία. «Παρά το ότι αυτά τα ευρήματα μπορεί να είναι αμφιλεγόμενα, με την ανατομή των συνδέσμων μεταξύ συγκεκριμένων συστημάτων πεποιθήσεων και επιδημιολογικών συμπεριφορών είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για τους κοινωνικούς επιστήμονες για να ξεμπερδέψουν τον περίπλοκο ιστό παραγόντων που παρακινούν την ανθρώπινη συμπεριφορά.»
Αναδημοσίευση από: Phys.org
http://phys.org/news/2012-06-belief-hell-international-crime.html
Πηγή: http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0039048
Μετάφραση: Πέτρος Αττάς