Χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο VISTA στην Χιλή και το UKIRT στην Χαβάη, αστρονόμοι κατάφεραν να παράξουν έναν απίστευτα λεπτομερή χάρτη του ουρανού σε υπέρυθρη απόδοση. Τούτος ο χάρτης θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε καλλύττερα τον γαλαξία μας, αλλά τζιαι άλλους γαλαξίες, κβάζαρ, νεφελώματα τζηαι πολλά άλλα πράματα.
Τι εννούμαι όμως ‘τζιαι γαμ* τις λεπτομέρειες?’
Εν δαμέ που απλά οι λέξεις εν κανούν τζιαι απλά πρέπει να πλώσετε πίσω τζιαι να σινάετε το σάλλιο που πάστο πληκτρολόγιο.
Το λοιπόν. Δαμέ εν ένα κομμάτι της έρευνας που εκάμαν. Δείχνει μια περιοχή του ουρανού εν ονόματι G305 – μια τεράστια περιοχή με αέρια περίπου 12 σσιηλλιάες έτη φωτός μακρία– όπου γεννιούνται σσιηλλιάες αστέρκα/ήλλιοι.
Σε τούντην εικόνα έσσιει περίπου 10,000 αστέρκα (τα πουπάνω πουπάνω!) τζηαι μπορείτε να δείτε τζιαι τα αέρια που παράγουν τούντα αστέρκα. Τούτο εν ένα κομμάτι της έρευνας. Μια τσιλλάρα μέστο χάιγουει Λεμεσού-Λευκωσίας. Πόσο μιτσιά εν τούτη τσιλλάρα; Τούτη εικόνα ήρτε που τούτην! (το άσπρο τετραγωνούι)
Τσιλλάτε τον σύνδεσμο (μαλαχτά μαλαχτά για να μεν φύει η κκελλέ σας). όταν ποφηρτείτε πατάτε στην πουκάτω γιατή τούτη εν ένα κομμάτι της!
τζιαι τούτη πουπάνω εν κομμάτι τούτης πουκάτω!
Εν φένεται πολλά μιάλλη η πουκάτω α? Πατάτε πάνω της τζιαι θα πάθετε ομματικό ανεύρισμα. Βασικά θα δείτε μια εικόνα 20,000×2000 εικονοκύτταρα, μωσαική απεικόνηση του ουρανού - μωσαικό που εστήθει που σσιηλιάες εικόνες - που τζιαι ακόμα τζιαι έτσι εν πολλά συρρηκνωμένο που την αρχική έρευνα.
Πόσο μιάλα εν τα δεδομένα της έρευνας; Μόνον 150 δισσεκατομμύρια εικονοκύτταρα! Εν δαμέ ακριβώς που έμεινα ξερός. Δεν έσσιει λέξεις να για να περιγράψεις μια εικόνα του ουρανού που είναι εκατόν πενήντα σσιηλλιάες μεγαλο-εικονοκύτταρα.
Μεν έσσιειτε έννοια όμως. Οι αστρονόμοι αναπαρήγαγαν την εικόνα - ναι με ούλλα τα 150 δισσεκατομμύρια εικονοκύτταρα - όπου μπορείτε να εστιάσετε μέσα έξω, πάνω-κάτω τζιαι να ταβλάρετε πάστην οθόνη.
Υπόψην α. Στην πρώτη εικόνα πάνω πάνω έσσιει πάνω που ένα δισσεκατομμύριο αστέρκα! Ξανά. Δισσεκατομμύριο. Τζιήνη τσιλλάρα! Τούτη έρευνα εν που τες πιο περιεκτικές που εγίναν ποττέ τζηαι απλά εστιάζεται παραπάνω στο κομμάτι του γαλαξία μας που εν πιο πυκνωκατηκημένο. Στην μακρόστενη εικόνα μπορείτε να σσιαστήτε λλίο την νάκραν - τζηαι τούτο εν ένα κομματούι ολόκληρου του ουρανού!
Μετά που τούτο αν ακόμα πιστεύκεις σε θεό, στάθου ομπρός που τον καθρέφτη τζιαι κάμε google να δείς τζηαι το τσιεκκήλιν που αιρωρείσαι εν ονόματι ‘γη’. Επανέλαβε αναλόγως ξανά τζιαι ξανά ώσπου να χωνέψεις την απεραντοσύνη της εθελοτυφλίας σου τζηαι πως καταφέρνεις να την πατσιάρεις με ότι νά’νε για να γεμώσει τούντην απεραντοσύνη με ενα φανταστικό φίλο που σου ξιεί το λαχείο αλλά αφήνει τρία κάρτα των ανθρώπων πάστην ρότσα που ζιείς να μεν έχουν καθαρό νερό, φαί τζιαι στέγη κάθε μέρα. Δαμέ θωρείς 5 εικόνες τζηαι φέφκει η κκελλέ σου ενώ εσού “έσσιεις τα με τον θεό τζηαι κόφκετε κουβέντες”.
Εκαταφέραμε σήμερα τζιαι εφκάλαμε τούντες φωτογραφίες. Να είσαστε σίουροι ότι τα καλλύττερα έπονται τζιαι μάλλον εν θα τα ζήσουμε. Απλά να έχουμε ανοιχτό το μυαλό μας τζιαι να σκεφτούμαστε θκιο φορές πριν να πετάσσουμε βλακείες που μόνο φόβο τζιαι καχυποψία έχουν τζιαι που εστιάζονται στην διατήρη των εγωιστικών αντιλήψεων μας. Τούντα πράματα πέρνουν τζιαιρό τζιαι γενιές πολλές για να επιτευχθούν τζιαι αν δεν λαλείς “εν ηξέρω αλλά ενναμάθω” εν μαθαίνουμε ποττέ - έτο το πολλήν να καθούμαστε μέστον καφενέ τζιαι να κάμνουμε βαρελλάκια κάθε Πάσκα πουκάτω που τον επιτάφειο. Ας κάτσουμε νάκκο την μάππα χαμέ τζιαι ας απολαύσουμε απλά την γνώση που μας προσφέρουν μια χούφτα επιστήμονες που εκάτσαν τον κώλο τους για να το φέρουν μέστα μούτρα μας.
Τα ευχαριστώ σας στην μάτσα με τα κύτταρα μέστην κολόκα σας που ζιάζουν πάνω κάτω κανένα κιλό με τα άσσιερα - τζιαι που σας επιτρέψαν να σσιαστήτε ένα κομματούι του σύμπαντος που ζιείτε.
-endimos
Εικόνες απο: Mike Read (WFAU), UKIDSS/GPS and VVV