Η διαχρονικότητα της θρησκοληψίας
Ο Χριστός έγινε ήρωας της ανθρωπότητας επειδή ορισμένα άτομα έγραψαν για ένα αφηρημένο άτομο - τον χρισμένο, τον δάσκαλο. Οι μορφωμένοι του τότε τζιαιρού ήταν οι “Χριστοί”. Με άλλα λόγια τζιήνα που ξέρουμε σήμερα για τον δήθεν Χριστό εν απλά ιστορίες, μύθοι για το τι εστί ιδανικό τζιαι θεμιτό που τον κόσμο. Το περιβάλλον που εγράφτηκαν τα πράματα για τον Χριστό ήταν η Ρωμαική Αυτοκρατορία. Εθεοποιήθηκε ένα αόριστο άτομο, μια ιδέα όπως θεοποιούμε σήμερα τους ηθοποιούς. Οι εποχές αλλάσσουν αλλά η θρησκοληψία μας όι.
Οι “ευαγγελιστές” δεν είναι καν άτομα που αντιπροσωπεύουν, αλλά εποχές που εγράφτηκαν ορισμένα πράματα πολλά χρόνια μετά τον “θάνατο” τούντου χρισμένου. Ως σήμερα η “ιδέα” συνεχίζεται έστω τζιαι εάν το άτομο πρακτικά δεν έζησε ποττέ. Σκεφτείτε ουσιαστικά κάποιος σήμερα να γράψει για την ζωή τζιαί το έργο κάποιου που επέθανε το 1980 όταν οι πηγές που έσσιετε εν τι θυμάται ο δεξιά τζιαι ο αριστερά χωρίς να υπάρχει καν copyright.
Όπως τζιαι νασσιει. Έννεν το θέμα μας η ιστορικότητα του Χριστού δαμέ αλλά ο τρόπος που μια ιδέα γίνεται θρησκεία. Ακολουθεί κανένας χριστιανός έστω τζιαι λλίο σήμερα την ζωή του δήθεν Χριστού; Όι. Ούτε οι ίδιοι οι Χριστοί/διδάσκαλοι που εγεννήσαν την ιδέα “Χριστός” δεν εζήσαν έτσι. Ο κάθε ένας, ακολουθεί τον δικό του μπουφέ τζιαι κατασκευάζει στον νου του ότι θέλει να ακολουθήσει. Όπως ακριβώς γίνεται τζιαι με τους σημερινούς DJ, τηλεπαρουσιαστές, ηθοποιούς, φιλοσόφους κλπ κλπ. Θωρούμε ότι θέλουν να μας δείξουν τζιαι που τζιαμέ τζιαι τζιεί πως θα τα μεταφράσει πρώτα η τηλεόραση τζιαι μετά η υπόληψη μας που εν συνεχή αλλαγή.
Σήμερα ο κόσμος θωρεί μια σειρά, μια ταινία τζιαι αμέσως χωρίς καν να το συνειδητοποιεί, δειά αξίες σε τζιήντο άτομο που υποδύεται ένα ρόλο. Εν ο αυτόματος ανθρώπινος πιλόττος. Εν χρειάζεται καν σκέψη. Απλά πρώιμο, αφελή συναίσθημα. Ουσιαστικά η αλήθκια είναι ότι ο ηθοποιός εν μια ιδέα. Δεν υπάρχει.Εν όπως τον Χριστό. Έννεν τζιήνος ο χαρακτήρας του. Τζιήνον που θα έπρεπε να “εξυμνούμε” - αν εθέλαμε να είμαστε τουλάχιστον πραγματιστές με το τι θεωρούμεν ‘ιδεατό” - εν τον σεναριογράφο μιας ταινίας ή μιας σειράς. Τζιαι όμως. Δειάς ένα γυρό μέστο ίντερνετ τζιαι εν θα δείς το quote του Joker στο Black Night με τον Λέτζιερ, τον ηθοποιό τζιαι όι με τον Γκόγιερ που έγραψε την ιστορία. Ενναδείς τον ηθοποιό με το make-up, την ιδέα που έμαθε πως να είναι τζιαι να πράττει βάση ενός σεναρίου που τζιαι τζιήνο εν ένα συνοθύλευμα που τα κόμικ όπου έσσιει 20-30 εκδόσεις/χαρακτήρες του Τζόκερ.
Ακριβώς όπως με τους “διδάσκαλους” που εδημιουργήσαν την ιδέα του Χριστού έτσι τζιαι με τες σειρές το “άτομο/ιδέα” που δημιουργείται εν μια παρτούζα που διάφορα πράματα που είπαν πολλοί τζιαι μετά τζιήντα χαρακτηριστικά δημιουργούν το DNA του χαρακτήρα που εν τόσο ιδεατό που γίνεται όπως την θρησκεία. Όπως εμείς βάλλουμε quotes που άτομα που τες ιστορίες τους δεν ξέρουμε καν τζιαι πιστεύκουμε, τζιαι εξυμνούμε τζιαι πολλές φορές αλλάσουμε τες αξίες μας στην ζωή, έτσι γίνεται τζιαι στην θρηκεία.
Τούτο εν άλλο παράδειγμα πως ο ακτιβιστικός αθεισμός όπως τζιαι οι θρησκείες εν μια βλακεία γιατί έχουν ακριβώς τον ίδιο αβάσιμο παρανομαστή. Είμαστε ούλλοι άθεοι προς μια ιδέα τζιαι ούλλοι πιστοί προς μια άλλην. Γεννιούματε ούλλοι “άθεοι” αλλά μετά είμαστε καταδικασμένοι μέσα που το κοινωνικό περιβάλλον να γινούμεν θρησκόληπτοι γιατί κάποιος θα μας φυτέψει κάτι μέστον νου είτε εν ο παπάς με την Βίβλο ή ο Steve Jobs με την Apple. Όσο πιο μεγάλη συχνότητα έχουμε την αλλαγή μιας δεδομένης θρησκοληψίας, τόσο πιο δυνατή κριτική σκέψη έχουμε. Εάν προσέξετε κάποιος που εν κολλημένος είτε στον αθεισμό, είτε στον Χριστό, είτε σε ένα ηθοποιό ή εφευρέτη που “αλλάζει την ζωή” καταντά να είναι κάρβουνο γιατί απλά δεν σκέφτεται καν βάση του δικού του περιβάλλοντος αλλά βάση κάποιου που δημιούργησαν κάποιοι άλλοι για τζιήνον.
Η ζωή εν εξαιρετικά περίπλοκη για να είναι αποτέλεσμα ενός παράγοντα, είτε ανθρώπινου είτε περιβαλλοντικού. Τα πάντα γυρώ μας εν ένα κοκτέιλ τζιαι εν έσσιει βάση να πιστεύκεις το α έναντι του β βάση παρουσιάσης ή κοινής αποδοχής. Πριν να δακτυλοδείξουμε τον α και το β για την στραομάρα του καλύττερα πρώτα να ελέγξουμε τα δικά μας μμάθκια.