Με πολλή ανησυχία ακούσαμε τον Υπουργό Παιδείας να παραχωρεί, με τις δηλώσεις του, επεμβατικό δικαίωμα στην εκκλησία σε θέματα παιδείας.
Βρίσκουμε τις τοποθετήσεις του κύριου υπουργού ιδιαίτερα ανησυχητικές, καθώς υποβαθμίζουν τον κοσμικό, μή-δογματικό χαρακτήρα που οφείλει να διέπει την εκπαίδευση ενός σύγχρονου κράτους, υποσκάπτοντας την κοσμικότητα και τον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας.
Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε το πρόβλημα που είχε προκύψει πριν από μερικούς μήνες με τα βιβλία βιολογίας, το οποίο είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, δημόσιων προσώπων, μέσων μαζικής ενημέρωσης και άλλων φορέων. Το πρόβλημα αυτό καταδεικνύει τους κινδύνους που ελλοχεύουν όταν οι προσωπικές πεποιθήσεις, θρησκευτικές ή άλλης μορφής, παρεμβαίνουν στην αντικειμενικότητα της επιστημονικής διαδικασίας. Κατά την άποψη μας, οι δηλώσεις του κύριου υπουργού στην ουσία “ευλογούν” τέτοιας μορφής στρεβλώσεις, και αυτό πιστεύουμε ότι βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τον ρόλο που έχει να διαδραματίσει η παιδεία μέσα στο σύνθετο, πολυπολιτισμικό περιβάλλον της σύγχρονης εποχής.
Πιστεύουμε ότι η παιδεία θα πρέπει να προάγει την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, τον ορθολογισμό και την επιστημονικότητα, καθώς επίσης το σεβασμό της διαφορετικότητας, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Αντίθετα, έχουμε την εντύπωση ότι ο προσδιορισμός της παιδείας βάσει θρησκείας και εθνικότητας δημιουργεί συνθήκες τέτοιες οι οποίες υποβαθμίζουν την κριτική σκέψη, επιτρέπουν την παρείσφρηση μορφών δογματισμού (θρησκευτικού και άλλων) και μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στον κοινωνικό ιστό.
Κατά την άποψη μας, αν θέλουμε να οικοδομήσουμε μια πολιτεία με άτομα καταρτισμένα, ελεύθερα σκεπτόμενα και απαλλαγμένα από δογματισμούς και παρελθοντικά σύνδρομα, είναι απαραίτητο να υπάρξει σαφής διαχωρισμός μεταξύ κράτους και εκκλησίας.
Για τους παραπάνω λόγους, ο Όμιλος Ελεύθερης Σκέψης Κύπρου καλεί το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση να διασφαλίσουν ότι δεν θα επιτραπούν οποιασδήποτε μορφής παρεμβάσεις που να πλήττουν την αντικειμενικότητα, την αξιοπιστία και την καθολικότητα του εκπαιδευτικού συστήματος.
Εκ μέρους του Όμιλου Ελεύθερης Σκέψης Κύπρου
Πέτρος Αττάς, Χρίστος Ευαγγέλου
10/03/2013