Free songs
Παρεξηγημένη Πνευματικότητα

Παρεξηγημένη Πνευματικότητα

Είμαι απολύτως σίγουρος ότι όλοι σας γνωρίζετε τι σημαίνει η λέξη “πνευματικότητα”. Κατ’ ακρίβεια είμαι τόσο βέβαιος που απλά θα παραθέσω μια γενική ερμηνεία, έτσι για να σας φρεσκάρω την διαυγή υπόληψη των πολύτιμων αξιών σας. Πνευματικότητα λοιπόν,είναι η απόλυτη ή άυλη πραγματικότητα, ένα εσωτερικό μονοπάτι, το οποίο επιτρέπει στο άτομο να ανακαλύψει την υπόσταση της ύπαρξης του, τις βαθύτερες αξίες και το νόημα για το οποίο ζει.
Ο πρώιμος άνθρωπος κατέβηκε απο τα δέντρα πριν μερικά εκατομμύρια χρόνια. Με το που κατέβηκε προσπαθούσε πάντα να επιβιώσει μέσα απο ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον που ήταν κάθε άλλο παρά φιλικό. Προικισμένος με τον ξεχωριστό διογκωμένο εμπρόσθιο λοβό, πάντοτε πίσμωνε να υπερτερήσει των υπολοίπων φτωχών χαρακτηριστικών του, όπως η άθλια όραση και η μηδενική όσφρηση σε σχέση με τα άλλα ζώα. Επενδύοντας λοιπόν στην εγκεφαλική του διάπλαση έσπαζε καρύδες, έκανε εργαλεία και όταν έβλεπε κάτι που δεν μπορούσε να το εξηγήσει ή ήταν πάνω απο την κατανόηση του απλά του έδινε την ερμηνεία “θεός” και στην ελεύθερη του ώρα συλλογιζόταν μέσα απο βαθιά κατάνυξη για τα μυστήρια τα οποία σκέπαζαν την σκληρή του πραγματικότητα. Αυτός ήταν ο πρώτος πνευματικός άνθρωπος. Μεταγενέστερα, αυτοί που μπορούσαν να αρθρώσουν 2 λέξεις παραπάνω απο τους άλλους αποκόμισαν και κάποιο ανώτερο πνευματικό αξίωμα και μαζί με τον πολυτάλαντο κυνηγό/αρχηγό της παρέας δημιούργησαν την πρώτη κοινωνία. Όσο ο πνευματικός μιλούσε με λόγια του αέρα μέσα απο την άγνοια του ο κυνηγός και οι άλλοι προσπαθούσαν να κάνουν εργαλεία όπως τόξα, τροχούς που βοηθούσαν στην κατανόηση του περιβάλλοντος τους αλλά και στην επιβίωση. Λίγο πολύ αυτό συμβαίνει και σήμερα.
Οι πνευματικοί υπάρχουν και ζούνε σαν βδέλλες σε ολόκληρο τον κόσμο. Πολλές φορές θα τους δείτε να λιάζονται πάνω σε μια πέτρα, άλλοτε να κρατούν βασιλικά σκήπτρα αλλά γενικά ποτέ δεν είναι παραγωγικοί στο σύνολο παρα μόνο για να χαϊδεύουν τα αδαή αυτιά των ανθρώπων και να τους προσφέρουν κάποια ικανοποίηση που δήθεν θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν την φύση τους. Η ειρωνεία είναι ότι αυτά τα άτομα δεν είναι πνευματικοί αλλά χαραμοφάηδες τσαρλατάνοι που βαριούνται να κάνουν κάτι και κοροϊδεύουν τον κόσμο με λόγια για δήθεν ύπαρξη ενός ανώτερου νοήματος, πνεύματος, σκοπού ή ότι άλλης βλακείας φανταστείτε. Αυτοί δεν προσφέρουν κάτι καλό στην κοινωνία. Αντιθέτως εισπράττουν δισεκατομμύρια σε λεφτά, έχουν πολιτική δύναμη και γεμίζουν τα αφτιά του κάθε ανθρώπου με κάθε λογής ψέμα. Φυσικά φροντίζουν τις υπηρεσίες τους να τις ανταμείβονται χωρίς να το παίρνετε είδηση. Ονομάζονται εκκλησίες, βίβλοι, βούδες, κοράνια, οι μύθοι του Ηρακλή ή οι βίοι των αγίων. Το παζάρι είναι γεμάτο και φροντίζει αν δεν πάρετε απο το ένα θα πάρετε απο το άλλο. Έτσι για αυτούς που δεν παίρνετε απο υπονοούμενα και θα πείτε “Εγώ δεν πιστεύω αυτά που λένε οι παπάδες, αλλά πιστεύω σε μια ανώτερη δύναμη/υπόσταση”, εσείς φροντίζετε να πάρετε βιβλία απο άλλους τσαρλατάνους που απλά κάνουν τον φανταστικό σας φίλο λιγότερο “δογματικό” και πολύ ποιο “ποιητικό”. Ένα παράδειγμα που έκανε “μπάμ” στην εγωιστική ηλιθιότητα του ανθρώπου είναι το βιβλίο “Το μυστικό” , που με λίγα λόγια περιγράφει πως το σύμπαν των δισεκατομμυρίων γαλαξιών με τα τρισεκατομμύρια αστέρια συνωμοτεί απλά για να αποκτήσετε την δουλειά των ονείρων σας ενώ 16.000 παιδιά πεθαίνουν καθημερινά απο την πείνα και 75% του πλανήτη δεν έχει επι καθημερινής βάσεως στέγη, φαί και νερό. Το “Μυστικό” είναι ότι όταν θέλεις κάτι ,όλα γυρίζουν γύρω απο εσένα για να το αποκτήσεις. Ο άθλιος συγγραφέας όμως ξεχνά ότι τα άτομα που μπορούν να αγοράσουν το βιβλίο του και που βρίσκουν σημασία μέσα απο αυτό (και έχουν στοιχειώδη εκπαίδευση), είναι λιγότερο απο το 5% του πλανήτη. Δηλαδή “το μυστικό” δουλεύει όταν είσαι ένας εγωκεντρικός βλάκας, με πλήρη κοσμική άγνοια και απεριόριστη δόση φαντασιοπληξίας και ετσιθελισμού. Και μετά οι άλλοι με την βίβλο στο χέρι σου λένε “Τα πάντα εν σοφία εποίησε”. Αμφιβάλλω και για τους μεν αλλα και για τους δε με τέτοια εγωκεντρική αθλιότητα που κουβαλάνε.
Θα μου πείτε ότι είμαι αφελής, αποκρουστικός και μηδενιστής!, και ότι η πνευματικότητα χρειάζεται στην ζωή του ανθρώπου ότι και αν είναι αυτό. Να το πάρει το ποτάμι. Θα συμφωνήσω μαζί σας, αλλά μόνο όταν ξυπνήσετε απο την πάχνη σας και κατανοήσετε τι εστί πνευματικότητα και τι εστι “οκνηρική φαντασιοπληκτική απάθεια”. Πνευματικοί υπάρχουν. Είναι παντού. Αλλά δεν είναι αυτοί που νομίζετε. Κατ’ ακρίβεια τόσο τους υποτιμάτε, που τους βρίσκετε κρύους και εντελώς αντίθετους απο τον άξονα της “πνευματικότητας”. Οι αληθινοί πνευματικοί είναι αυτοί που έκαναν τον τροχό και ταξίδεψαν απο την μια άκρη της χώρας μέχρι την άλλη, αυτοί που κατασκεύασαν ένα καράβι, ένα σχοινί, ένα κουπί και ανακάλυψαν ηπείρους. Αληθινός πνευματικός είναι ο επιστήμονας που μια μέρα ονειρεύτηκε να επικοινωνήσει με ένα άλλο άνθρωπο στην άλλη άκρη του κόσμου και αντί να κάθεται πάνω σε μια πέτρα και να μασουλά μανιτάρια και να προσπαθεί να πιστέψει στις φαντασιώσεις του ή να κάθετε σε μια εκκλησία και να μαζεύει “μίζες φόβου και άγνοιας”, έστρωσε το κωλαράκι του, σκέφτηκε, και κατασκεύασε έναν υπολογιστή με μια οθόνη και ένα μικρόφωνο για να τα κάνει όλα αυτά πραγματικότητα. Ποιο απλά. Έχουμε 2 άτομα. Και οι δύο φαντάζονται 2 πιθανότητες. Ο ένας κάθεται και κωλοβαρά και προσπαθεί να πείσει τους άλλους πως να κλείσουν τα μάτια για να έχουν την ίδια φαντασιοπληξία. Ο άλλος παίρνει σφυρί και κατσαβίδι και αρχίζει να το χτίζει και να το κάνει πραγματικότητα. Ποιος είναι ο μαλάκας της υπόθεσης? Ποιος κάνει τις φαντασιώσεις πραγματικότητα και ποιος απλά τις υπαινίσσεται επειδή βαριέται και απλά θέλει σημασία ή και συντροφιά στην τρέλλα του?
Ακούμε για τον Α γκουρού και τον Β γκουρού που έχει ικανότητες τηλεπάθειας, αστρικό σώμα, ψυχική επικοινωνία, συνταγές με το πως να γίνετε “ένα με το σύμπαν”, να ταξιδέψετε στα αστέρια μέσω του μυαλού και ότι άλλη μαλακία μπορεί να χωρέσει ο νούς σας απλά για να σας χαϊδεύουν την άγνοια και την φαντασίωση σας. Αυτές οι ασυναρτησίες καταρρήφθηκαν απο την επιστήμη εδώ και δεκαετίες αλλά εξακολουθούν αυτού του είδους τα βιβλία να είναι σε τετραπλάσιο αριθμό απο τα επιστημονικά στις βιβλιοθήκες! Δεν είναι βλάκες οι εκδότες, αλλά άθλιοι και οκνηροί οι αναγνώστες που διαλέγουν να διαβάσουν ένα βιβλίο που μοναχά αυνανίζει την φαντασία και την άγνοια τους! Θέλετε να πάτε στα αστέρια? Οι επιστήμονες μας έβαλαν μάτια στο σύμπαν. Ονομάζετε Τηλεσκόπιο “Χάμπλ”. Θέλετε να γίνεται “ένα” με όλο τον κόσμο? Ονομάζεται “διαδίκτυο” και είναι μέσα σε κάθε σπίτι και κάθε γωνιά του δρόμου. Θέλετε ψυχική επικοινωνία? Σταματήστε να βάζετε νίτρο στις αδαή φαντασιώσεις σας που μόνο ονειροπόληση σας προσφέρουν και ανοίξετε ένα επιστημονικό βιβλίο για να μάθετε ποιοι είσαστε βιολογικά και ψυχολογικά. Όταν ο κάθε άνθρωπος καθίσει με όρεξη να διαβάσει επιστήμη και τεχνολογία θα καταρτιστεί πνευματικά όσο ποτέ, πέρα απο κάθε οκνηρή παπαδιά πέρα απο κάθε τσαρλατάνο γκουρού. Ναι είναι εντελώς άχρηστοι αυτοί.
Δεν βρίσκω απολύτως καμιά διαφορά σε έναν “πνευματικό” και μια κουτουλιά πάνω στον τοίχο που θα μου δώσει μια “βαθύτερη” ζαλάδα.
Ζούμε σε μια εποχή όπου η αληθινή πνευματικότητα είναι παντού όσο ποτέ μέσα απο την τεχνολογία και την επιστήμη αλλά ο κόσμος ακόμη αναζητάει τον εγωισμό του μέσα απο την άγνοια και την στραβομάρα του. Αν είναι δυνατόν.
Οι βιβλιοθήκες είναι γεμάτες. Η μόνη δικαιολογία στον 21ο αιώνα να πιστεύει ο άνθρωπος σε πνεύματα, ψυχές, άυλες δυνάμεις και κουροφέξαλα είναι η άγνοια, η οκνηρία και η αδυναμία του να καθίσει με όρεξη να μάθει δυο πράγματα παραπάνω. Σταματήστε επιτέλους την ιδεολογικά ευνουχιστική ποίηση που δεν θέλει ούτε μυαλό ούτε κριτική σκέψη για να δουλέψει αλλά μόνο βαρεμάρα, απαθή εγωισμό και μεγάλες δόσεις ονειροπόλησης και φαντασιοπληξίας. Στο κάτω κάτω, πρώτα καθίστε να μάθετε στοιχειώδη επιστήμη όπως εξέλιξη, βιολογία και ψυχολογία και μετά βλέπετε που να κτίσετε τις θεότητες και τα πνεύματα σας. Το να χτίζουμε θεότητες και δυνάμεις και αστρικά σώματα χωρίς κατανόηση των επιστημών είναι σαν ένα μωρό που χτίζει την κοσμοθεωρία του με υπόληψη το Άγιο Βασίλη ως κεντρικό σημείο.
Άρα μην αναρωτιέστε τι πάει στραβά στην κοινωνία και βλέπετε τους παπάδες με τα δισσεκατομμύρια και τις καταχρήσεις τους. Δεν φταίνε αυτοί. Αυτοί είναι επιχειρηματίες όπως ο κάθε επιχειρηματίας που απλά θέλει κέρδος. Οι ηλίθιοι, εσείς είστε που στέλνετε τα παιδιά σας σε κατηχητικά, να κάνουν θρησκευτικά στα σχολεία και να μολύνουν το μαυλό τους όπως ακριβώς κάνατε και εσείς. Ναι, σαν κοροιδεύουν εδώ και 2,000 χρόνια με μόνο τους όπλο της άγνοια σας. Δώστε το παιδί σας ένα βιβλίο επιστήμης και αφήστε το όταν ενηλικιωθεί να διαλέξει απο μόνο του αν θέλει να έχει ένα ή δέκα φανταστικούς φίλους. Το να τον βουτάτε με την βία μέσα σε μια κολυμβήθρα άγνοιας γιατί η πίστη σας είναι κληρονομική το καταδικάζεται στο σκοτάδι πριν καν ανοίξει τα μάτια του.

Leave a Reply

Scroll To Top